Menu
Sluit

 

Aankoop tweedehands zakenauto - slimme deal

Echt slechte auto’s worden vandaag de dag niet meer gemaakt. Roestbakken uit de tijd van de populaire televisieserie ‘Wrak van de weg’ zie je nog zelden, mede met dank aan de APK. Het is dus best aanlokkelijk om voor privé en zakelijk een tweedehands auto aan te schaffen. Vooral jonge auto’s waar ‘de kop vanaf is’ zijn populair. Waar op te letten bij de aankoop?

Leaseauto
Voordat je je gaat oriënteren op een tweedehands auto, is het handig om te berekenen wat in jouw situatie voordelig is. Bedenk dus eerst met wat voor soort auto je zakelijk en privé de komende jaren uit de voeten kunt. Informeer vervolgens hoeveel een dergelijk type auto per maand kost bij een leasemaatschappij. Let goed op wat er in de leaseprijs zit (afkoop voortijdig inleveren, winterbanden, aantal kilometers per jaar, enzovoort). Dat geeft een aardige indicatie van de leasekosten.

Kijk daarna of je het zelf beter (lees voordeliger) kunt doen door een tweedehands auto te kopen. Neem daarin mee wat de fiscale regels zijn als je je privé-auto zakelijk gebruikt en reserveer een passend bedrag per maand aan onderhoudskosten. Valt je keuze toch op leasen, denk dan ook aan de mogelijkheid om een tweedehands auto te leasen. Hierbij gaan we ervan uit dat je een eigen auto koopt. Normaal gesproken hoef je niet bang te zijn dat je vaak met pech langs de weg komt te staan. Een aantal tips.

1 Waar wil je je oriënteren? 
Kopen bij een BOVAG-bedrijf geeft meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan dat je van een particulier koopt. Voor deze zekerheden betaal je wel meer. 

2 Autokoerslijst
Bepaal aan de hand van de autokoerslijst van de ANWB of BOVAG wat ongeveer de waarde van jouw type auto is. Dat geeft je houvast bij het inschatten van de vraagprijs van een auto. Zit de verkoper er ver boven, dan kun je je afvragen waarom en dat geldt andersom net zo. Als de vraagprijs ver onder de koers zit, dan moet er een alarmbelletje afgaan. Een verborgen schade, een hele hoge kilometerstand?

3 Vraag de verkoper naar mankementen
Een verkoper moet gebreken aan de auto opbiechten, dus vraag er expliciet naar. Misschien vertrouw je de verkoper op z’n blauwe ogen, maar het kan geen kwaad om de auto daarna toch door een onafhankelijke partij, zoals een andere garage of de ANWB, te laten keuren. Wellicht komen er zaken naar voren waarmee je wat aan de prijs kan doen. Hiermee is een keuring snel terugverdiend en je weet wat je koopt.

4 Maak een proefrit
Op Youtube circuleren verschillende filmpjes over waar je bij een proefrit op moet letten. De ANWB heeft een duidelijke video op het net gezet en geeft hierin handige tips zoals ‘neem je gezin mee’ (inclusief eventuele kinderstoeltjes).

Enkele adviezen:

1 Kijk langs het koetswerk en let hierbij op putjes, deukjes, kleurverschil (oude schade?) en onregelmatigheden in de naden van de portieren.
2 Doet alles het? Vaak wordt geschermd met allerlei accessoires, maar zijn ze er en werken ze ook?
3 Is de motor warm? (Misschien is de auto van tevoren gestart vanwege last van een koude start)
4 Rem tijdens de proefrit een paar keer stevig en kijk of de auto goed reageert. 
5 Rij over een hobbelige weg en draai ook eens een paar scherpe bochten. Is het stuurgedrag oké?
6 Zeg niet meteen ‘ja’ na een testrit. Slaap er nog een nachtje over.

5 Controleer de kilometerstand
Verder, wat is de geschiedenis van de auto? Heeft hij op tijd zijn beurten gehad? Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Klopt de kilometerstand? De Nationale Auto Pas (NAP) registreert de kilometerhistorie. Vraag hiernaar. Koop je bij een particulier, check dan de kilometerstand online bij de NAP. 

6 Juridisch advies over klachten en geschillen
Koop je bij een BOVAG-garage? Neem de leveringstermijn in de koopovereenkomst op. Wie een vaste datum heeft afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbinden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Voor verder juridisch advies kun je ook contact opnemen met de ANWB rechtshulp. 

7 Vraag naar de garantie
Koop je bij een garage, vraag dan of er garantie op de auto zit. Zo ja, vraag dan wat die garantie inhoudt en laat deze opnemen in de koopovereenkomst. 

‘Nieuwe APK’
Wie deze adviezen ter harte neemt, vergroot zijn kans aanzienlijk om een auto te kopen waar hij of zij nog jarenlang privé en zakelijk fijn mee kan rijden. Laat je in elk geval niet verleiden met het gevleugelde ‘er komt een nieuwe APK op’. Een nieuwe APK is natuurlijk oké en het geeft meer zekerheid over de veiligheid van de auto. Volgens ANWB zegt het echter niet zoveel over de feitelijke conditie van de auto. Een APK zegt niks over bijvoorbeeld een lekkende radiateur.