volg ons :    

Ontwikkelingen in de Bouw

100.000 banen, veel werk is in de bouw als sneeuw voor de zon verdwenen. Sinds 2008 zijn bijna 200.000 mensen uitgestroomd. Waar zijn al die bouwvakkers gebleven? Wie werken er tegenwoordig eigenlijk wél in de bouw?

Laten we eerst eens kijken naar die 200.000 uitstromers.
Iets minder dan de helft van hen, was zes jaar later ergens anders aan de slag.
Maar waar? Een flink aantal kwam in de industrie of in de handel terecht.

Maar het grootste gedeelte is uitzendwerker geworden. Het zou heel goed kunnen dat een deel van hen, via een uitzendbureau alsnog weer op een bouwsteiger werkt. Tot zover dus de mensen die in 2014 werk hadden.
Wat is er van die andere groep uitstromers geworden? Zij zaten zes jaar later zonder baan. De meesten waren met pensioen of krijgen een uitkering. Ruim 5000 mensen waren inmiddels overleden. Een even groot aantal woonde in 2014 niet meer in Nederland.

Maar genoeg over de uitstroom. Tegenwoordig zijn er zo'n vierhonderdduizend mensen die hun belangrijkste inkomen wél in de bouw verdienen. Wat zijn dat voor mensen en wat zijn de verschillen met voor de crisis?
Het gros van de mensen dat nu in de bouw werkt, deed dat voor de crisis ook al.

Maar die vierhonderdduizend mensen staan natuurlijk niet allemaal op de bouwplaats te metselen, te stuken en te boren. Tegenwoordig is ongeveer een op de drie werkenden in de bouw een zelfstandig Ondernemer. Dat is een stuk meer dan voor de crisis.

Sterker nog, terwijl totaal aantal werkenden in de bouw is afgenomen, is het aantal zelfstandigen juist iets toegenomen. Die verschuiving naar zelfstandig heeft een bijeffect, zelfstandigen werken meestal langer door dan mensen in loondienst. Daardoor is de gemiddelde werkende ruim twee jaar ouder dan voor de crisis.

En er is nog meer veranderd. De bouwbranche is naast grijzer en zelfstandiger ook meer multicultureel geworden. Sommige dingen veranderen niet zo snel. Het zal niemand verbazen dat minder dan 10 procent van de werkenden in de bouwbranche vrouw is. Onder bouwvakkers zijn vrouwen nog schaarser, slechts één op 50 bouwvakkers in Nederland is een vrouw.

© DenL Business Support bv - T: 035-6834663 - contact@denl-business-support.nl - BTW-nr: NL821865420.B.01 - Hilversum - websdesign: Scriptus-Design