Menu
Sluit

 

Overheid publiceert aanvullingen op nieuw ontslagrecht

Aanvullingen ontslagprocedure 
Over de gevolgen van het nieuwe ontslagrecht was al veel bekend. De belangrijkste elementen uit de toelichting zijn: Redelijke grond voor ontslag, ontslag van een uitzendkracht en ontslag bij uitbesteding van werkzaamheden is alleen 
mogelijk als uitbesteding niet uitsluitend bedoeld is ter vervanging van vaste werknemers door flexibele of goedkopere arbeidskrachten. 

Herplaatsing op een andere functie 
In het document wordt de term ‘passende functie’ verduidelijkt. Nu blijkt dat een werkgever ook moet onderzoeken of de werknemer plaatsbaar is binnen een andere onderneming binnen dezelfde groep. Natuurlijk is er ook sprake van een 
passende functie wanneer deze aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer. 

Het afspiegelingsbeginsel 
Als er gedwongen ontslagen moeten vallen, mag een werkgever niet besluiten om bijvoorbeeld alle 50-plussers de laan uit te sturen. Er moet worden voldaan aan het zogeheten afspiegelingsbeginsel. Dat was eerder ook al het geval. Er mag een uitzondering worden gemaakt als de werkgever aannemelijk kan maken dat het ontslag van een medewerker een bedreiging is voor het voortbestaan van het bedrijf. 

Terugkeren in dienst na ontslag 
Indien meer dan één arbeidsovereenkomst met betrekking tot dezelfde werkzaamheden wegens bedrijfseconomische omstandigheden is opgezegd of ontbonden, moet de werkgever de werknemer die als laatste in aanmerking kwam voor het ontslag als eerste laten terugkeren (als het na een periode weer beter gaat met het bedrijf). Dat geldt ook voor werknemers die via het bedrijf worden voorgedragen aan derden om voor hen te werken. 

Ontslagbescherming payrollmedewerkers en gewone werknemers 
Indien een overeenkomst tussen een payrollwerkgever en een opdrachtgever wordt beëindigd, wordt aan de hand van de omstandigheden bij de opdrachtgever bepaald of er een redelijke grond is voor opzegging van de arbeidsovereenkomst van de payrollwerknemer. Hiermee wordt de situatie van een payrollmedewerker dus vergelijkbaar met die van een gewone werknemer. 

Wat is een kleine werkgever? 
In het deel van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) dat per 1 juli van kracht wordt zijn een aantal uitzonderingen opgenomen die gelden voor ‘kleine werkgevers’. Deze komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een overgangsregeling bij de invoer van de transitievergoeding. De overheid heeft de grens voor een kleine werkgever nu vastgesteld op een gemiddelde van 25 medewerkers in de laatste zes maanden voorgaand aan het moment dat een contract niet wordt verlengd. De uitzondering geldt niet voor werkgevers die met hun onderneming deel uit maken van een groep. 

Voor de uitgebreide toelichting zie de Staatscourant. (nr 12685, zie bijlage)