Menu
Sluit

 

Personeel krijgt recht op flexibeler werken

Medewerkers willen nog wel eens aankloppen dat ze meer of minder uren willen werken. Dat is hun goed recht, vastgelegd in de Wet aanpassing arbeidsduur (Waa). Inmiddels is de Wet flexibel werken (Wfw) door beide Kamers goedgekeurd. Medewerkers krijgen meer rechten. 

De nieuwe wet, 15 april goedgekeurd door de Eerste Kamer, moet bevorderen dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om te telewerken (doorgaans thuiswerken) en op voor hen gunstige tijden te werken.

Werknemers hebben straks het recht bij hun werkgever een verzoek te doen om de arbeidstijden en de arbeidsplaats aan te passen. Nu kunnen werknemers alleen een verzoek doen om het aantal uren aan te passen. De termijn waarbinnen een werknemer een dergelijke aanvraag kan doen, wordt met dit voorstel verkort van een jaar naar een half jaar na aanvang van het dienstverband.

Na afwijzing of inwilliging van het verzoek moet de werknemer nu nog twee jaar wachten voordat hij een nieuw verzoek mag doen. Het voorstel bekort deze termijn tot één jaar. De voorgestelde Wfw zal alleen van toepassing zijn op werkgevers die meer dan tien werknemers in dienst hebben.

Aantal wijzigingen
Een aantal wijzigingen van de Wfw ten opzichte van de Waa in vogelvlucht
- In de Wet staan drie onderdelen: arbeidsduur, arbeidsplaats (iedere overeengekomen werkplek) en werktijd; de tijdstippen waarop de werknemer werkzaam is.
- Werknemers moeten een verzoek tot wijziging van een van de drie onderdelen ten minste twee maanden voor het beoogde tijdstip van ingang indienen.
- De werkgever willigt het verzoek in “tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten.”
- Zwaarwegende belangen verschillen per onderdeel. De wens om meer uren te werken, kan bijvoorbeeld tot problemen leiden van financiële of organisatorische aard.
- Je kan als werkgever een beslissing niet voor je uit schuiven. “Indien een werkgever niet een maand voor het beoogde tijdstip van ingang van de aanpassing op het verzoek heeft beslist, wordt de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd aangepast overeenkomstig het verzoek van de werknemer."

Minder dan 10 personeelsleden
Qua arbeidsduur is er nog een uitzondering gemaakt voor kleine MKB’ers. Werkgevers met een bedrijf met minder dan 10 werknemers dienen wat betreft het onderdeel arbeidsduur een regeling te treffen met de werknemer die een verzoek indient. Dit is in feite de situatie zoals die nu is in de Waa.