volg ons :    

Veilig werken in de bouw

Veel MKB’ers en ZZP’ers die in de bouwsector werken, treffen niet de juiste veiligheidsmaatregelen. Het besef moet er zijn dat veilig werken heel belangrijk is. Je brengt je eigen leven en dat van anderen in gevaar als je het niet doet. Om te zorgen dat de producten op een goede manier gebruikt worden, geven diverse instanties trainingen over het gebruik van bijvoorbeeld valbeveiliging.

Hot issue
Veilig werken in de bouw is een ‘hot issue’. Komt een ongeval in het nieuws, dan verscherpt de aandacht voor veiligheid weer even bij de ondernemers. Helaas is die aandacht vaak maar van korte duur. Grotere organisaties regelen de beveiliging vaak goed, maar kleinere ondernemers doen vaak maar wat. Het is de bedoeling dat je als ondernemer een risicoanalyse maakt voordat je aan een project begint. Dus: Wat heb ik nodig om veilig te kunnen werken? Waar kan ik mezelf vastmaken met een vanglijn of valblok? Dit gebeurt te weinig. Ze zijn vaak niet goed op de hoogte van de wettelijke verplichtingen.

Eigen baas
Vooral kleine ondernemers en ZZP’ers zijn hier weinig mee bezig. Een zelfstandig professional denkt vaak: ‘Ik ben eigen baas, het is mijn eigen risico als ik geen veiligheidsmaatregelen tref.’ Maar dat is dus niet zo, je brengt er omstanders en eventueel collega’s ook mee in gevaar. Als je een ladder opklimt met een zonnepaneel op je nek zonder valbeveiliging, kan dat flink misgaan voor de vrouw die net langs komt lopen als jij valt.

Tips
Als ondernemer kun je verschillende dingen doen om werken in de bouw zo veilig mogelijk te maken, of je nu alleen bent of werknemers in dienst hebt:

Confronteer je werknemers met de gevolgen van een ongeval. Veel filmpjes hiervan kun je terugvinden op YouTube. Laat dit als ondernemer aan je werknemers zien en creëer hiermee bewustzijn over de gevaren van onveilig werken.

1. Zorg dat jij (en je werknemers) een klimcertificaat hebt. Dit is een cursus die door verschillende bedrijven wordt gegeven, waarbij je schuine daken en kooiladders moet beklimmen. Daarmee ontwikkel je besef van waar je mee bezig bent.
2. Bekijk als ondernemer niet alles commercieel. In deze economisch zware tijden merk ik dat veel ondernemers alles zo gunstig mogelijk proberen in te kopen. Het gaat erom dat jij en je medewerkers veilig kunnen werken, laat de commercie even los.

 

© DenL Business Support bv - T: 035-6834663 - contact@denl-business-support.nl - BTW-nr: NL821865420.B.01 - Hilversum - websdesign: Scriptus-Design